Wasvoorschriften

Wassen

Ieder product heeft een klein etiketje ingenaaid met hierop de wasvoorschriften voor dit product. Volg deze wasvoorschriften op om zolang mogelijk te kunnen genieten van je mooie nieuwe keukentextiel.

Naast dit etiket hebben we ook nog een paar tips voor je:

Nieuwe theedoeken kun je het beste een paar uur (of nacht) in een emmer water met een flinke scheut natuurazijn zetten. Het natuurlijke waslaagje rond de vezels of de kunstmatige vezelverzachters vanuit de fabriek zorgen ervoor dat de stof minder goed water opneemt. Azijn breekt deze verzachters af. Ook de kleuren van de theedoek worden hierdoor beter gefixeerd en de fabrieksgeur verdwijnt. Daarna kun je ze gewoon in de wasmachine wassen zoals staat beschreven op het etiket.

Let op dat je de was wel op kleur sorteert. De kleuren zijn wel beter gefixeerd maar kunnen in het begin nog wel afgeven.

Wassen tussen de 30-60 graden zónder wasverzachter. Wasverzachter legt een vettig laagje om de vezel waardoor deze zachter wordt, maar ook weer minder vocht opneemt. Een scheut natuurazijn in het wasverzachterbakje voor de laatste spoeling maakt de was ook wat zachter.
Op 60 graden wassen is alleen nodig als de was heel erg vervuild is. Met de wasmiddelen van vandaag de dag is wassen op hoge temperatuur vaak helemaal niet nodig. Dit geldt uiteraard ook voor de duurzame wasmiddelen.

De vezels kunnen ook zijn voorbewerkt zodat deze minder snel breken tijdens het weefproces. Deze coating moet eraf slijten en dat kan een paar wasbeurten duren.

Wasdroger en strijken

Linnen: is geschikt voor de wasdroger maar alleen op lage temperatuur anders krijg je te veel krimp. Mede doordat linnen los geweven is, is deze best snel droog aan de waslijn. Kreuken maakt deel uit van de charme van linnen – hoe kreukeliger de stof, hoe zuiverder deze is. We raden af om je linnengoed te strijken, maar als het toch moet, doe het dan op een lage temperatuur als de doek nog een beetje vochtig is.
Katoen: kan gewoon in de wasdroger op normale temperatuur en strijken op de katoenstand.
Microvezel: bij voorkeur niet in de wasdroger en ook niet strijken – het is immers een kunstvezel (zie ook artikel Microvezeldoek).