Ik herinner me van vroeger de geur van verse dikke bleek in de toiletpot. Ja, in een gezin van 5 had het toilet echt af en toe een scheut chloor nodig vond mijn moeder. Zelf was ze immers met bleek opgegroeid, haar moeder deed het ook. Maar ik herinner me ook de verwonderde doch ernstig geïrriteerde kreet van mijn vader als hij al staand plassend hier als 1e achter kwam. De scherpe prikkelende adembenemende reactie die opsteeg op het moment dat de straal urine met de flinke scheut bleek in aanraking kwam was adembenemend, hoestopwekkend en tranen trekkend. Het werkte wel op mijn lachspieren als dit gebeurde.
De eerste 20 jaar van op mezelf wonen vond ik die scheut dikke bleek ook nodig, was er immers ook mee opgegroeid. Gelukkig werd ik wel steeds wijzer om hier erg terughoudend mee te zijn. De reactie van mijn vader, en later ook van mijn partner logen er immers niet om – duidelijk dat dit spul gewoon niet goed is voor mens én milieu.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor al is het niet helemaal hetzelfde.
Chloor is gasvormig en daar valt dus niet veel mee te doen. Bleekwater wordt gemaakt door chloorgas door water te leiden, waar natriumhydroxide (bijtende soda) in is opgelost. Bleek is dus een verdunde oplossing. Bleek is er in verschillende samenstellingen. Zo heb je dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel. Alle vormen zijn herkenbaar in de gele flessen.
Waarom is bleek(chloor)water geen goed idee:
– Bleek is zeer slecht voor het milieu en maakt niét schoon! Bleek, bléékt alleen het vuil – oef?!
– Bleek doodt nuttige bacteriën in het water en is niet afbreekbaar.
– In combinatie met een zuur (azijn, maar ook urinezuur) gaat bleek een verbinding aan en ontstaat er chloorgas. Inademing hiervan kan ernstige gevolgen hebben, je kunt zelfs het bewustzijn verliezen.
Hoe krijg je dan wel de vastgebakken bruine kalkaanslag (urinesteen) uit je toilet?
Tijdig schoonmaken, liefst dagelijks even met de borstel er doorheen scheelt al een boel. Als die poging mislukt is dan kun je kiezen voor:
– Flinke scheut schoonmaakazijn een nachtje te laten intrekken
– Baking soda in combinatie met een scheut zuur (bruisende werking) een kwartier te laten intrekken
– Of een flinke scheut Cola een uur te laten intrekken
Borstel de aanslag weg en spoel het toilet door. Mocht nog niet alle aanslag verwijderd zijn herhaal het dan gewoon nog een keertje.
Wanneer is bleek wel een goed idee?
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. Als desinfectiemiddel dus uitstekend geschikt. Vooral als er iemand in huis (ernstig) ziek is, is het geoorloofd bleek(chloor)water te gebruiken.
Wat is dan Glorix O2:
Een hygiënische krachtige reiniger zonder bleek/chloor maar met een actieve zuurstofformule (ozon). Speciaal voor het sanitair van uw badkamer en toilet. Heeft geen bleekgeur en maakt ook geen vlekken op kleding. Ze claimen milieuvriendelijk te zijn … hoe milieuvriendelijk zijn ze dan?
Wat is zuurstofbleek?
Zuurstofbleekmiddelen zijn witmakers. Ze worden vaak gebruikt in was- en reinigingsmiddelen. Het zijn stoffen waarin actieve zuurstofverbindingen zitten. Deze actieve zuurstofverbindingen reageren met andere stoffen, waardoor ze vlekken verwijderen en desinfecteren. Er is met deze bleek totaal geen sprake van chloor, alleen van de wit makende werking, het bleken.