Getver de getver de getver!! ken je dat? Haal je de was uit de machine en bij het ophangen zie je van die gore strepen op je witte lakens zitten. Hoe nijdig wil je me hebben?!
We hebben dan te maken met wasluis, vetluis of zeepluis – allemaal namen voor hetzelfde probleem.
Wat is wasluis?
Wasluis is een opeenhoping van bacteriën en zeepresten die ontstaat door het wassen op lage temperaturen. Vooral bij de laatste spoelbeurt blijft deze wasluis hangen, omdat daarbij koud water gebruikt wordt. Bij een volgende wasbeurt kan deze wasluis neerslaan op je nieuw gewassen was – je krijgt dan van die vieze bruine of zwarte strepen op je wasgoed.
Maar dat is het niet alleen – je machine gaat er ook erg lelijk van ruiken … een muffe putlucht die vaak ook neerslaat nog op je was.
Nou, een combi van lavendel én put is niet iets waar ik de harmonie voor laat uitlopen dat kan ik je wel vertellen!
Wassen op lage temperatuur is beter voor het milieu en met de wasmiddelen van vandaag hoef je niet meer zo heet te wassen – we kunnen alles wel aan met een lage temperatuur van 30-40 graden.
Maar ben je je ervan bewust hoeveel wasmiddel je moet gebruiken? Wasmiddelen zijn steeds meer geconcentreerd (gelukkig! scheelt weet een boel CO2 bij het transport), maar men blijft nog vaak dezelfde hoeveelheid gebruiken zoals je al jaren gewend bent … er wordt dus heel vaak teveel wasmiddel gebruikt en dan heb ik het nog niet over de wasverzachter …
BOING!! en daar krijg je dan dit gedonder van – je loopt extra risico met het krijgen van deze wasluis in je wasmachine. Deze micro-organisme groeien heerlijk op restjes vuil en wasmiddel.
Wat valt daar aan te doen?
Voorkomen wasluis: uitgaande van een gemiddelde gezinsgrootte > draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed).
Doden wasluis: draai 1x per maand of 2 maanden (afhankelijk van hoevaak je wast) een was op 90 graden. De wasluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen! Heb je geen wasgoed dat die 90 graden aankan? draai dan een lege trommel met een halve liter natuurazijn in de trommel óf gooi 2 vaatwasblokjes in de lege trommel, deze kunnen ook de truck doen heb ik ervaren.
Vergeet niet om de rubberrand van de machine maandelijks met een natte doek even schoonmaken – hier kunnen ook bacteriën in achterblijven. Kijk dan meteen ook even de rest goed na. Het wasmiddelbakje (als je deze gebruikt) vooral niet vergeten. Daar waar je bij kunt is de eerste winst. Probeer die dag-verpestende-bacteriën gewoon voor te zijn!
Voorkomen is beter dan genezen – en dát is dan ook nog beter voor het milieu!
Wat te doen met die vieze schone was?
Eerst de machine schoonmaken, anders blijft het zich herhalen.
Bij alleen stinkend wasgoed: de boel opnieuw wassen met een schepje soda erbij om de stank te neutraliseren
Zijn het alleen de strepen? dan zijn deze na een nieuwe wasbeurt weer gewoon verdwenen – alleen super jammer van al het gedoe.
TIP
Vaak doe ik een extra schepje soda bij mijn 60 graden was in het wasmiddelvakje én een scheut natuurazijn in het vakje van de wasverzachter (want dat gebruik ik toch niet).
Let op: niet samen in 1 bakje doen want dan bruist het je machine uit voordat het zijn werk heeft kunnen doen en geeft een boel rommel.
Dit help met het voorkomen van het ontstaan van wasluis. Je hebt minder wasmiddel nodig. De was wordt er schoner van, blijft witter (zonder te bleken) en wordt zachter (geen wasverzachter nodig). De azijngeur is verdwenen zodra de was droog is en de lekkere geur van schone was blijft dan gewoon achter. Ja, zo wil je het toch het liefste hebben?!