Over wasverzachter gaan de wildste verhalen rond. Je hebt Lovers & Haters.
Ik val onder de laatste categorie, maar neem het niemand kwalijk onder de eerste te vallen.
De Lovers houden van de geur, het wollige zachte wasgoed en is het vaak gewoon een gewoonte. Voor mij is de geur vaak té heftig en ervaar ik dat mijn theedoeken en handdoeken een stuk minder vocht opnemen – oké ze zijn zachter, maar het doel van een handdoek is volgens mij toch nog steeds vocht opnemen! Mijn handdoeken drogen in de wasdroger maakt ze ook zachter … oké over duurzaamheid + wasdrogers valt ook het nodige te zeggen. Nu gaat het over wel of geen wasverzachter gebruiken.
Waarom wel wasverzachter:
Wasverzachter kan helpen om kleding te verzorgen, te verfrissen, kreuken te voorkomen en vlekken te verwijderen. Wasverzachter kan ook helpen om geurtjes te verwijderen en maakt de stof zachter. Synthetische stoffen worden minder statisch en je was is beter strijkbaar.
Waarom geen wasverzachter:
Naast dat het slecht voor het milieu is omdat het uit voornamelijk chemische stoffen bestaat is het ook af te raden als je een gevoelige en/of tere huid hebt. Door het gebruik van wasverzachter is de kans dat er zeepresten in je wasgoed achterblijven groter en wordt het krijgen van irritaties dus ook groter. Door de achtergebleven zeepresten nemen handdoeken ook minder vocht op. Gebruik het niet voor ademende (sport)kleding. De wasverzachter legt een laagje om de verzel waardoor deze een stuk minder ademend wordt.
Oh even over wasdroger én gebruik wasverzachter – ben je je bewust dat het dubbel op is als het doel “zachtere was” is? Wasverzachter laat een vetlaagje achter op de sensoren van je wasdroger, waardoor deze sensoren na langere tijd de weg kwijt raken. Deze sensoren meten hoe vochtig de was is en als deze minder goed werken blijft de machine onnodig lang draaien en ligt oververhitting op de loer.
Alternatieven voor wasverzachter:
Je kunt een scheutje natuurazijn in het wasverzachter vakje gieten, gelijk je dit normaal met de wasverzachter doet. Door de azijn verdwijnen de laatste zeeprestjes en worden de kleuren beter behouden. Ander bijkomend voordeel: azijn zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Ben je bang dat je was daarna zuur ruikt? Niet nodig, als de was droog is is de azijnlucht ook verdwenen. Je kunt er ook voor kiezen wat etherische olie aan de azijn toe te voegen.
Wasdrogerballen of een alternatief als Dryer Eggs (Eco Egg).
Wasdrogerballen zorgen er ook nog eens voor dat je was in de droger minder kreukt en sneller droog is, dus minder energieverbruik (3 ballen besparen 25% energie en alle 6 de ballen kan wel gaan tot 40%!). DGSMW heeft de wasdrogerballen van Brauzz. 6 ballen in een katoenen zakje. Ook hierop kun je ook een beetje natuurlijke wasparfum/etherische olie druppelen, mocht je toch graag een heerlijk geurende was hebben. In de Dryer Eggs kun je een geurstokje stoppen, al schieten die bij mij altijd los en raken verdwaald in het wasgoed.